Ajankohtaista

Kalenteri 2024


Kotkajärven kalenteri 2024 on päätetty tehdä tämän vuoden kalenterin suuren suosion rohkaisemana. Syyskuun ajan keräämme kuvia, joten kannattaa toimia nopeasti, jos haluaa otoksensa mukaan. Tässä viralliset speksit: "Hyvässä A4-tulosteessa 21,0 x 29,7 cm pitäisi olla vähintään 2 480 x 3 508 pikseliä, mikä vastaa noin 300 dpi:n (resoluutio) tulostustarkkuutta."

Ei kannata liikaa tuijottaa lukuja, vaan lähettää rohkeasti hyvä kuva jompaan kumpaan osoitteeseen: opmagic@gmail.com tai jonna.nieminen@ilmapallokeskus.fi. Tilausohjeet, hinnat ja muuta informaatiota on tulossa lokakuussa.

Tapahtuu juuri nyt

Katuvalot: Hämeenlinnan kaupunki haluaa lähivuosina säästösyistä sammuttaa ja purkaa pois katuvalot mm. Kotkajärven kylästä. Suojeluyhdistyksen hallitus on kirjelmöinyt asiasta kaupunkirakennelautakunnalle ja aikomusta tietenkin vastustetaan.

Pimennys olisi mm. liikenneturvallisuuden kannalta huono asiaintila. Kaupunki ei myöskään voi yksipuolisesti purkaa valaistusrakenteita, jotka Kotkajärven kyläyhdistys ja asukkaat ovat aikanaan yhdessä Kalvolan kunnan kanssa pystyttäneet ja maksaneet ja ovat siis osaomistajia. Yhdistys toivoo, että asiasta vielä keskusteltaisiin ja säästöjä voitaisiin hakea yhteistuumin mm. parantuneen tekniikan avulla.


Kokouksen muonitti eräkokki Outi Vinkki ja tyttärensä Taimi ja Olga/Taljalan tarjoilu

Tuulivoimala: Takajärven ja Renkajärven välissä sijaitseva Niinimäen alue on todettu mahdolliseksi tuulivoima-alueeksi. Kaava-aloitteen esittäjä ja hankkeen toteuttaja on Myrsky Energia Oy, joka keväällä allekirjoitti 2,3 miljardin euron yhteistyösopimuksen tanskalaisen rahastoyhtiön kanssa tuulivoiman rakentamiseksi Suomeen.

Sähkökatkot: Taannoisen myrskyn aiheuttama sähkökatko kesti Kotkajärven ympäristössä paikasta riippuen 5 - 11 tuntia. Yhdistyksen kokouksessa todettiin, että turvallisuus on näissä tapauksissa uhattuna, sillä kännyköiden tukiasematkin lakkaavat pitkän sähkökatkon aikana toimimasta. Yksi turvaratkaisu voisi olla kyläradio, jollaisia on alkanut nousta eri puolille Suomea.

Vapaa-aika: Laavun paikoin vuotava katto uusitaan todennäköisesti ensi kesänä. Frisbeegolfrataa kohennellaan ja yritetään julkaista somessa ja netissä ratakartta. Laavulta Pirttikosken koululle johtavasta kävelyreitistä tehdään siitäkin selkeä maastokartta.

KEVÄTTIEDOTE 2023


Vuosi 2022 oli yhdistyksemme 20. toimintavuosi. Toimintamme on tänä aikana muuttunut ajankuvan mukana ja nyt haluamme yhdessä teidän kanssanne jatkaa tätä yhteistä tekemistä Kotkajärvellä. Yhdistyksellä on lähes sata maksavaa jäsentä. Kertokaa millaisiin tutkimuksiin, selvityksiin yms. toivoisitte meidän toimintamme painottuvan aloittaessamme toiminnan uutta vuosikymmentä.

Yksi esimerkki ja varmasti puhuttava ja toimenpiteitä vaativa on jätekeräyksen ja myös biojätteen käsittelyn tehostaminen koskien kaikkia vapaa-ajan asuntoja. Lisätietoja tästä linkistä.

Viime aikoina olemme myös saaneet lukea eri tiedotuskanavien kautta, että Hämeenlinnan alueella on edistetty nykyisten vapaa-ajan asuntojen muutosta vakiasunnoiksi. On varmasti paljon muita suunnitelmia ja kaikkia koskevia hankkeita, missä voimme yhdessä olla mukana.

Merkittävä iso hanke on ollut kuluvan talven aikana ns. metsäratahanke. Tähän olemme ottaneet voimakkaasti kantaa hankkeen estämiseksi. Olemme olleet mukana eri tilaisuuksissa ja yhdistyksenä allekirjoittaneet hanketta vastustavia adresseja.

Juhlistaessamme 20. toimintavuotta 13.8.2022 syntyi ajatus teettää Kotkajärven oma kalenteri. Kalenterin suosio yllätti meidät.


Sen innoittamana tulemme kokoamaan 2024 kalenterin. Kalenteriin haluaisimme Teiltä Kotkajärveltä eri vuodenajoista ottamianne kuvia julkaistavaksi. Lähettäkää rohkeasti kuvia kalenterimme yhteyshenkilölle osoitteella opmagic@gmail.com. Julkaisemme kalenterikuvien teknisistä vaatimuksista lisää kotisivuillamme.

Kylätorneillamme on postilaatikot, minne voi aina jättää suoraan palautetta ja mitä vain toimintaa koskevaa ehdotusta, mikäli ei halua käyttää somemaailmaa. Postilaatikoista löytyy myös aina ajankohtaisia tiedotteita, myös tämä kevättiedote.

Talvella suoritimme järven happitilanteen mittauksen. Linkki tuloksiin (vaatii Excel-ohjelman). Tulosten perusteella happiarvot olivat ns. normaalit eikä muutosta edellisiin mittauksiin juurikaan ole havaittavissa.


Toiminnassamme tulemme olemaan yhteistyössä paikallisten alan osaajien kanssa kuten Vanajavesikeskus, KVVY tutkimus Oy, Hämeenlinnan ympäristökeskus, Hämeen ELY-keskus ja mahdolliset muut vastaavat toimijat. Hyödynnämme heidän alan tietämystään ja suosituksiaan. Uusi mielenkiintoinen sivusto vesi.fi on aloittanut toimintansa tiedottajana. Seuraamme tätä mielenkiinnolla nimenomaan Kotkajärven osalta ja selvitämme, miten olemme tässä mukana.

Kesän ohjelmaan kannattaa jokaisen mökkiläisen ottaa ohjelmaan omassa kotirannassaan mahdollisesti kasvavan ulpukka/lumme -kasvillisuuden poistoon. Niitto ja mahdollinen juurien poisto on yksinkertainen ja toimiva konsti kasvillisuuden pitämiseen kurissa
vuodesta toiseen, kunhan sitä toistaa vuosittain.

Kevään aikana teemme olemassa oleviin ulkoilureitteihin purojen ylitystä helpottavia pitkospuita ja tarkistamme reittien merkintöjä.

Rentouttavaa kevättä ja kesää kaikille! Pidetään yhdessä huolta kauniista järvestämme. Muistetaan kukin osaltamme kaikki yleiset teesit veden laadun pitämiseksi hyvänä. Tähdätään vain ja ainoastaan veden laadun nostamiseen kiitettäväksi tulevaisuudessa. Muistetaan myös olla mukana Ylen kampanjassa MILJOONA ROSKAPUSSIA.

VIIME VUOSIKOKOUKSESSA PÄÄTETTIIN JÄSENMAKSU PITÄÄ ENNALLAAN (20 €). JÄSENMAKSU MAKSETAAN YHDISTYKSEMME PANKKITILILLE:

HÄMEENLINNAN SEUDUN OSUUSPANKKI FI09 5680 4420 0180 28

31.5.2023 MENNESSÄ.

Muista kirjoittaa viestikenttään nimesi ja osoitteesi!

Puheenjohtaja Reijo Lehtonen, p. 040 151 1524
reijo.s.lehtonen@gmail.com

Sihteeri Pauliina Palonen, p, 045 675 7192
pauliina.palonen@helsinki.fi

Tiedotusvastaava Olli-Pekka Lukka, p. 040 830 7005
opmagic@gmail.com