Ajankohtaista

Nyt juhlitaan!

Kotkajärven kehittämis-ja suojeluyhdistyksen 20-vuotista taivalta juhlitaan 13.8. Paikkana on tuttu Niemikotkan lasiterassi ja kellonaika 18-22. Ohjelmassa on katsaus historiaan, arpajaiset, buffet, pihapelejä... juhlinnan lomassa pidetään myös yhdistyksen vuosikokous. Jos on unohtunut, niin hyvin ehdit vielä maksamaan yhdistyksen jäsenmaksun, ohjeet täältä:


Juurakoiden poistoa kokeiltiin

Järvenpäänlahdella tehtiin 11- 13.10. lumpeen ja ulpukan juuriston koepoisto. Tarkemmat tiedot hankkeesta löytyvät tämän linkin takaa. Hankkeeseen saatiin Ely-keskuksen rahoitusavustusta ja rahan saamisen edellytyksenä oli, että töitä tehdään myös talkoovoimin.

Juurakon poiston toteuttajaksi oli valittu Kaislapojat Oy, jonka edustaja Asmo Paloniitty kauhoi pohjasta tavaraa pinnalle hurjan näköisellä laitteellaan.

Pohjasta nousi ikävän näköistä tavaraa: etenkin ulpukan juuret olivat keltaisia ja pahimmillaan ranteenvahvuisia putkia, joista lähti mustia versoja.

Soutuveneet täyttyivät nopeasti, kun juurakkopaakkuja nosteltiin kyytiin.

Nurmen Ari nosteli sitten kauhalla juurakot rannalle kärryihin ja läjitti ne kauas järvestä.

Ensi kesänä nähdään, miten homma onnistui!

Mitä teemme järven hyväksi?

Saimme ELY-keskuksen myöntämän Manner-Suomen kehittämisohjelman tuen avulla valmiiksi KVVY Tutkimus Oy:n laatiman Kotkajärven tila ja kuormituksen peruskartoituksen sekä toimenpiteet järven hyvän tilan ylläpitämiseksi. Tutkimusraportti on 50-sivuinen, hyvin perusteellinen selvitys. Se on tutkimustulosten pohjalta laadittu järven peruskartoitus ja siltä pohjalta on hahmoteltu toimenpiteet järven parhaaksi. Raportti löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Jatkamme vielä saman saamamme tuen turvin retkeilypolun Kotkajärvi – Pirttikosken koulu kunnostusta ja merkitsemistä tämän kesän kuluessa.

Toinen saamamme avustus oli Hämeen elinkeino, -liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämä 7 402,50 euroa valtion talousarvion momenteilta 351061 (Vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen), 38057623 (Vesiensuojelun tehostamisohjelma).

Tuen turvin suoritetaan kesän lopulla syyskuussa Järvenpäänlahden itäsuunnan puolella vesikasvillisuuden jyrsintää. Vesikasvillisuuden jyrsintä suoritetaan ulkopuolisen urakoitsijan toimesta ja kaikki jyrsitty kasvillisuus pyritään keräämään pois maalle kompostoitavaksi.

Hyväksyttävät kokonaiskustannukset hankkeen toteutusaikana ovat enintään 14 805,00 euroa. Kokonaiskustannuksiin hyväksyttävät toimenpiteet ovat Kotkajärven niittoon/juurakoiden jyrsintään liittyvät kustannukset sisältäen talkootyön.

Me, kotkajärveläiset, voimme yhdessä ylläpitää järven hyvää tilaa!

Viime vuosikokouksessa päätettiin jäsenmaksu pitää ennallaan (20 €). Jäsenmaksu maksetaan yhdistyksemme pankkitilille

Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki FI09 5680 4420 0180 28 31.5.2021 mennessä

Muista kirjoittaa viestikenttään nimesi ja osoitteesi, koska maksun kohdistaminen jäsenrekisteriimme tapahtuu tämän mukaisesti.

ILMOITTAKAA EDELLEEN SÄHKÖPOSTIOSOITTEITANNE SIHTEERILLE !!! (pauliina.palonen@helsinki.fi) tai Olli-Pekka Lukalle (opmagic@gmail.com)

Näin saamme parhaiten säästettyä yhdistyksen tiedottamiskustannuksia.

Kotkajärvi.fi -kotisivuilla ja Facebookin Kotkajärvi -sivuilla julkaisemme edelleen jatkossakin ajankohtaisia asioita. Ilmoitelkaa omia havaintojanne sivujen kautta.

Edelleen jatkuvan pandemian aiheuttaman poikkeustilanteen takia tämän vuoden vuosikokouksen paikasta ja ajankohdasta ilmoittelemme myöhemmin.

TIETOA JÄTEVESIASETUKSESTA

Tällä sivulla on koottuna linkkejä uudesta jätevesiasetuksesta. Ennen linkkejä muutama fakta:

- 31.10.2019 pitäisi pohjavesi- ja ranta-alueilla hoitaa jätevesiasiat kuntoon. Käytännössä esimerkiksi kaikki Kotkajärven mökit kuuluvat asetuksen piiriin. Katso vaaleanpunaisella merkitty alue: tästä. (katso vasempaan yläreunaan: hae paikannimellä, kirjoita Kotkajärvi) Hämeenlinnassa sovelletaan 500 metrin etäisyyttä vesistöstä eli tulkinta on jopa tavanomaista tiukempi.

- ns. ikävapautus ei koske vapaa-ajan asuntoja

- nyrkkisääntö: jos jätevesiä tuottavassa rakennuksessa ei ole vettä käyttäviä laitteita (esimerkiksi suihku, lämminvesivaraaja tai pesukone), katsotaan veden käyttö vähäiseksi, eikä varsinaista jätevesijärjestelmää tarvita. Riittää, että vedet johdetaan hallitusti maaperään. Myös pieni vesipumppu sallitaan Hämeenlinnan kaupungin tulkinnan mukaan. Kuivakäymälä tai wc:n umpisäiliö kuuluu myös tähän ryhmään.

- Jos ranta-alueella olevaan kiinteistoon tulee vesi koneellisesti (isommilla pumpuilla), siellä on vettä käyttäviä laitteita tai vesivessa, tulee jätevesien käsittelyyn olla järeämmät laitteistot (alla linkkejä ja esimerkkejä).

- Oli tilanteesi mikä tahansa, jo nyt pitäisi mökeillä olla kirjallinen suunnitelma, jossa on esitelty kyseisen kiinteistön jätevesisuunnitelma. Tästä linkistä voit tulostaa ja täyttää suunnitelman ja sujauttaa sen piirongin laatikkoon talteen. Älä lannistu, lomake on byrokraattinen ja osin vaikea täyttää, mutta maalaisjärjellä laadittu arvio riittää.

- Saat henkilökohtaista neuvontaa! Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen asiantuntija Laura Virtanen on luvannut olla käytettävissä. (laura.virtanen@kvvy.fi) Koeta kuitenkin selvittää oma tilanteesi ensin omin päin ja käänny Lauran puoleen vasta tosi hädässä, muuten hukkuu tutkijaparka viesteihin.

Ja sitten linkkeihin. Pitääkö minun uudistaa jätevesijärjestelmäni?

Ympäristöhallinto
KVVY

Mökkien jätevedet (yleinen esitys): KVVY

Hämeenlinnan määryksiä tarkemmin: Tästä linkistä

Lainsäädäntö ja käytännöt: Tästä linkistä